!
| 32x | 23x | |||
∫ | dx−∫ | dx=3∫1dx−2∫(32)xdx= ..... dalej już wzory | ||
| 2x | 2x |
| cos2x | 1−sin2x | 1 | ||||
∫ctg2xdx=∫ | dx=∫ | dx=∫ | dx−∫1dx=.... wzory | |||
| sin2x | sin2x | sin2x |
| 2sinxcosx | ||
∫ | dx=2∫sinxdx=−2cosx +C | |
| cosx |
| 1+2x+x2 | 1+x2 | 2x | ||||
∫ | dx=∫ | dx+∫ | dx=∫1dx+2∫U{1 | |||
| x(1+x2) | x(1+x2) | x(1+x2) |
| 1 | ||
∫ | dx a nie ∫1dx więc ostatecznie wynik będzie ln|x|+2arctgx+C | |
| x |
| (2−√x)(2+√x) | ||
∫ | dx=∫(2−√x)dx=∫2dx−∫√xdx=2x−23√x3+C | |
| (2+√x) |