jak wyznaczyc x?
smahhy: 5x−7≥0
2 gru 14:05
sushi_ gg6397228:
a do czego on jest potrzebny
2 gru 14:31
smahhy: do wyznaczenia dziedziny funkcji.
2 gru 14:36
sushi_ gg6397228:
przenies 7 na prawo i obłóż obustronnie logarytmem
2 gru 14:56
smahhy: dalej nie wiem jak, mozesz rozpisac?
2 gru 15:13
sushi_ gg6397228:
a> b \\\ obkladamy logarytmem naturalnym
ln a > ln b −−−> tak samo masz to zrobic
2 gru 15:14
smahhy: ma byc:
log5x ≥log7? co mi to da?
2 gru 15:18
sushi_ gg6397228:
log bc= c* log b −−> do lewej strony nierownosci
2 gru 15:24
smahhy: zrobilem tak:
xlog5≥log5
7
5x≥5
7
dobrze?
2 gru 15:40
Basia: a skąd się wzięło 57 ?
x*log5 ≥ log7 /:log5
zastanów się jaką liczbą jest log5; dodatnią czy ujemną ?
2 gru 15:43
sushi_ gg6397228:
jak w książce kucharskiej jest napisane
weź szklankę mąki, a Ty wsypujesz wiadro
gwoździ i jeszcze się pytasz czy jest dobrze
2 gru 15:43
smahhy: sushi spokojnie, skoro to umiesz to rozpisz mi to, a nie mowisz co zrobic krok po kroku widzac
ze sobie z tym nie radze...
log5 jest dodatni.
57 wzialem z tego: b=logaab
skoro b=7 to tak podstawilem.
2 gru 15:49