Zrozpaczony
Piatr: Do prostopadłościennego pudełka przedstawionego na rysunku obok, włożono prosty patyk o
długości 10 cm. Fragment patyka wystający ponad górną krawędź pudełka ma długość ?
Nie wiem jak sobie poradzić z tym zadaniem. Nie wiem czy mi możecie pomoc bo nie macie
tego rysunku ale mogę opisać ze krawędz podstawy a=2cm b=3cm a wysokość tego
prostopadłościanu wynosi 6cm
21 mar 11:53
tim: Jeżeli włożono prosto, czyli równo do wysokości to wystaje 10-6 = 4[cm]. Jeżeli pod
kątem, to co innego.
21 mar 12:23
Piatr: Własnie nie prosto tylko pod kątem. Takk ,że przechodzi od lewego dolnego wierzchołka
podstawy do prawego wierzchołka górnej podstawy

Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi
?
21 mar 13:06
tim: Zaraz pomogę, tylko zrobię rysunek.
21 mar 13:15
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090321/beztytulux.jpg
Mamy: czerwone (to patyk), oraz brązowe (przekątna podstawy).
Jak [chyba] widać patyk, przekątna podstawy i wysokość tworzą trójkąt prostokątny.
Obliczymy najpierw długość przekątnej podstawy z tw. Pitagorasa:
22 + 32 = przekątna2
4 + 9 = x2
13 = x2
√13 = x
Obliczymy długość patyka w pudełku:
√132 + 62 = patyk2
13 + 36 = z2
z2 = 49
z = 7
Patyk wchodzi do karton na długość 7cm.
Jak coś nie rozumiesz, to napisz.
21 mar 13:19
Piatr: Hmm... nie wiem czy to to samo ale ja ten rysunek mam w pionie ?
21 mar 18:31
tim: Ale patyk tak samo włożony? Poprostu troche za długi bok zrobiłem, ale dane te same.
21 mar 18:33
Piatr: Nom takk samo tylko ze tam gdzie Ty dałeś 6 to ja mam 2cm a tam gdzie 2 to ja mam 3 cm a
tam gdzie Ty dałeś 3 to ja mam 6 ? To zmieni wynik ?
21 mar 18:35
tim: Wynik wyjdzie ten sam. Ale zmieniłem..
OK.
62 + 32 = przekątna2
36 + 9 = x2
45 = x2
√45 = x
Obliczymy długość patyka w pudełku:
√452 + 22 = patyk2
45 + 4 = z2
z2 = 49
z = 7
Patyk wchodzi do karton na długość 7cm.
21 mar 18:41
Piatr: Coś mi tu nie pasuje .? Tylko zastanawiam się co. Jesli ten patyk co wchodzi do pudełka
czyli ten co w nim jest ma długość 10cm. To ta częśc co wychodzi poza nie może mieć aż
7cm ?
Możliwości są takie
3cm
4cm
3,4cm
2√3 cm
21 mar 19:07
tim: Część która wchodzi ma 7cm. Jeżeli mówisz, że jest tak jak na rysunku.
21 mar 19:08
tim: Mamy patyk, wkładamy ukosem i wychodzi część, bo wchodzi 7cm. Czyli wystaje patyk o
długości 3cm.
21 mar 19:09
Piatr: Jakiś specjalny program trzeba mieć żeby móc sporządzić taki rysunek ?
21 mar 19:10
tim: Nie, ten co zrobiłem jest z painta. Są takie programy, ale trudne w obsłudze, szybciej
się rysuje.
21 mar 19:11
tim: A wracając do wyżej, jest wzór na przekątną prostopadłościanu (gdyż włożony patyk jest
przekątną) jest to:
przekątna = √a2 + b2 + c2 = √49 = 7
21 mar 19:12
Piatr: http://wierzba.wzks.uj.edu.pl/~dziurzyn/zew/obrazki/prostopadloscianopis.gif
ten rysunek mam bardzo podobny do tego tylko ,że ta przekątna zaczyna się od lewego
wierzchołka krawędzi ,po prostu w drugą stronę
21 mar 19:12
tim: No tak, takie jest zadanie.
21 mar 19:13
Piatr: Aha czyli jeśli ten patyk włożony w ten prostopadłościan cały ma 10cm a ta część w środku
w nim ma 7cm to ta wystająca ma 3 cm ? Takk ?
21 mar 19:15
tim: Dokładnie

Bo wejdzie na 7cm do środka, czyli 3cm wystaje.
21 mar 19:16
Piatr: Jejciu

dziękuje za pomoc

już myślałem ,że się pogłubiłem w tym wszystkim
21 mar 19:17