Potęgi,Pierwiastki Proszę o pomoc
Łukasz: Witam wczoraj pisałem sprawdzian z potęg i pierwiastków, jednak nie mogłem sobie poradzić z 3
zadaniami,dlatego proszę o pomoc w zrozumieniu ich.
Która liczba jest większa,udowodnij :
√3√2 √2√3
Oblicz:
640,3333....
√2−2√2+√6−4√2
Porównaj liczby:
245 330 515
2 gru 13:43
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
0,3333333333333333333333333333....= |
| |
| | 3 | |
ostatnie zamien na wykladnik 15 wszedzie
2 gru 13:58
Łukasz: Rzeczywiście teraz te 2 zadania nie wydają się takie trudne.Bardzo dziękuję za pomoc, a masz
może pomysł jak zabrać się za to 1 ?
2 gru 17:10
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
moze zamienic potegi na |
| i cos pokombinowac w wykladniku |
| | 2 | |
2 gru 17:16
2 gru 18:57
sushi_ gg6397228:
tak nie moze byc
wykładnik √3√2= √321/2 −−> mamy pietrowy wykladnik
√321/2= (31/2)21/2= 32−1* 21/2
i teraz mozna zrobic cos z (−1) i (1/2)
2 gru 19:54