wyrażenia wymierne
Klaudia:
2 gru 12:12
krystek: Mianowniki to (2x+1)(2x−1) oraz (2x−1) i teraz wspólny mianownik to......?
Ustal DZIEDZINę!
2 gru 12:15
Klaudia: no wiec dziedzina −1/2 i 1/2 i co dalej mam robic?
2 gru 12:21
lula: dziedzina to mianownik ≠0 więc D=R/{−12, 12}
2 gru 12:23
Klaudia: no dobra o to mi chodzilo , ale co teraz jak juz znam dziedzine ?
2 gru 12:24
krystek: | | 1 | | 2 | |
A jak liczysz |
| + |
| = ? analogicznie przy wymiernych wyrażeniach ,bo to ułamki |
| | 2 | | 6 | |
2 gru 12:25
Klaudia: boze potrzebuje wykonanie dzialania tego przykladu ..
2 gru 12:26
krystek: | 1 | | 1−x | | 1 | | (1−x)(2x+1) | |
| − |
| = |
| − |
| =... |
| (2x+1)(2x−1) | | 2x−1 | | (2x+1)(2x−1) | | (2x+1)(2x−1) | |
2 gru 12:30