?
Patryk: Szósty wyraz ciągu geometrycznego jet równy 0. Oblicz sumę 11 początkowych wyrazów tego ciągu.
(to pełna treść zadania), pomożecie ?
2 gru 12:03
Patryk: a
1q
6−1=0
a
1q
5=0
a
1=0
?
2 gru 12:08
krystek: a
6=a
1*q
n−1
a
6= 0 ⇒a
1=0 lub q=0
| | qn−1 | |
Wiemy ,że Sn=a1 |
| i wyciągnij wnioski. |
| | q−1 | |
2 gru 12:13
Patryk: Jeśli a1 będzie 0 to suma też będzie zero ponieważ pomnożymy przez zero dowolna sumę ?
2 gru 12:16
krystek: a jak q=0
2 gru 12:18
Patryk: nad tym jeszcze mysle
2 gru 12:19
Patryk: jeśli a1≠0 i q=0 to Sn=a1
np. 2,0,0,0,0,0
2 gru 12:22
Patryk: ?
2 gru 12:22
krystek: ok
2 gru 12:26
Patryk: zgadza sie ?
2 gru 12:26
esta: tak
2 gru 12:45
Patryk: Dzięki
2 gru 12:47