a
kasia: dane sa punkty A(−2,−2)B(4,0) C(6,5). Podaj wspolrzedne punktu D, takiego, aby czworokat ABCD
byl rownoleglobokiem
2 gru 11:49
krystek: Aby był równoległobokiem to wektor AB=DC lub wektor AD=BC obliczasz współrzędne wektorów i
porównując je masz wsp p−tu D
2 gru 11:53
Aga: Możesz wykorzystać fakt, że przekątne w równoległoboku przecinają się w punkcie, który jest
środkiem odcinka AC i BD.
2 gru 17:48
Gustlik:

A(−2,−2)
B(4,0)
C(6,5)
D(x, y)
Wektory:
AB
→=[4−(−2), 0−(−2)]=[6, 2]
DC
→=AB
→=[6, 2]
DC
→=[6−x, 5−y]
6−x=6, 5−y=2
x=0, y=3
Odp: D=(0,3).
3 gru 02:38
Aga: Punkt S jest środkiem odcinka AC i BD ( S punkt przecięcia przekątnych),gdzie D=(x,y)
| | −2+6 | | −2+5 | | 3 | |
S=( |
| , |
| )=(2, |
| )− środek AC |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 4+x | | 0+y | |
S=( |
| , |
| ) − środek BD |
| | 2 | | 2 | |
stąd
x=0, y=3
Odp.D=(0,3)
3 gru 08:01