s
kasia: oblicz wartosci pozostalych funkcji trugonometrycznych wiedzac ze,
a) α=2/3 sin α jest katem ostrym
b) α=5/6 ctg α jest katem ostrym
c) α=1/2 cos α jest katem ostrym
2 gru 11:22
qazwsx:a) sinus kąta α to stosunek przyprostokątej lężącej na przeciwko kąta α do przeciwprostokątnej,
jak na rysunku 1)
Z Pitagorasa x2+22=32 => x2=9−4=5=> x=√5
√5
cosα=
3
2
tgα=
√5
√5
ctgα=
2
analogicznie liczysz kolejne przykłady, rysując sobie trójkąty, oznaczając podany stosunek
długości boków i z twierdzenia Pitagorasa licząc 3ci bok.