s
kasia: oblicz pole trojkata rownobocznego, ktorego
a) obwod jest rowny 30 cm
b) wysokosc jest rowna3p(3) cm
2 gru 11:17
kasia: b) wysokosc jest rowna 3 i 3 pod pierwiastkiem
2 gru 11:18
lula: a
obwód 30cm ⇒ a=10cm
pole ze wzoru Herona
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
b
2 gru 11:21
kasia: dzieki
2 gru 11:25
krystek: | | a2√3 | |
jeżeli 3a=30 ⇒a=10 ⇒P= |
| =.. |
| | 4 | |
| | a√3 | | 10√3 | | 10*10√3 | |
lub h= |
| ⇒h= |
| ⇒P= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
2 gru 11:35
krystek: | | a√3 | |
h=3√3 a wiemy ,że h= |
| ⇒3√3=U{a√3}(2}⇒ a=6 i liczysz PΔ |
| | 2 | |
2 gru 11:40
2 gru 11:41