matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
s
kasia:
dany jest trapez rownoramienny o∡ 30 stopni i podstawach 16 i 12. Oblicz obwod i pole tego trapezu
2 gru 11:12
lula:
16=2x+y=2x+12 ⇒x=2
x
cos30'=
c
√
3
x
=
2
c
√
3
2
=
2
c
√
3
c=4
4
√
3
c=
3
obw=12+16+2c=...
2 gru 11:26
kasia:
czyli? wyszlo mi 28+8p(3)/3
2 gru 11:33