Granica ciągu
esta: x−−>
∞
2 gru 11:11
esta: Bez szpitala
2 gru 11:11
esta: I czy mam to dobrze?
lim(
1n)
tg1n=
x−−>
∞
| | 1−n | | n | | (1−n)tg1/n | |
lim(1+ |
| )( |
| )( |
| )= |
| | n | | 1−n | | n | |
x−−>
∞
| | n(−1+1/n)tg1/n | |
lim e( |
| )= |
| | n | |
x−−>
∞
e
(−1*0)=1?
Tam są same potęgi, ale edytor nie potrafię się dogadać z edytorem
2 gru 11:31
esta: Kurcze rozwiązujecie młodszym przykłady, które są rozwiązane na tym portalu krok po kroku, a od
wczoraj nie pomogliście mi w żadnym z trudniejszych przykładów, mimo że wiem, że są tu osoby,
które potrafią je rozwiązać..
2 gru 12:07
sushi_ gg6397228:
2. najpierw
f
g= e
ln fg= e
g* ln f
g* ln f =.....
| | ln (1+x) | | tg x | |
+ granice |
| −−>1 i |
| −−>1 gdy x−−−>0 |
| | x | | x | |
2 gru 13:23
esta: czyli przyklad drugi wyszlo, ze zmierza do 1 wiec moj sposob jest dobry czy zly?
2 gru 15:22
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
przeciez aby bylo "e" nawias musi dążyc do 1, u Ciebie nawias |
| −−−>0 wiec jakie tu e |
| | n | |
mozna stosowac
2 gru 15:25
esta: Ok rozumiem kolejna rzecz, dzieki ; )
2 gru 15:35