Znajdz funkcje odwrotna do funkcji..
Paula: Znajdz funkcje odwrotna do funkcji..
a) x2+4x+3
b) x7 + 5
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
2 gru 08:51
lula: a
y=x
2+4x+3
y=(x+2)
2−1
(x+2)
2=y+1
x+2=
√y−1
x=
√y−1−2
b
y=x
7+5
x
7=y−5
x=
7√y−5
2 gru 09:59
krystek: Ale pierwsza nie jest różnowartościowa i ustalić trzeba przedziały ,czyli założenia muszą być.
2 gru 10:06
Paula: Czyli w tym pierwszym przykładzie trzeba znaleźć funkcję odwrotną dla przedziału od( −
∞ ; −2)
oraz dla przedziału od (−2; +
∞)

?
2 gru 14:54
Aga: x2=a
x=√a lub x=−√a, o ile a>0
2 gru 17:22