trójkąt.
melania: W trójkąt równoramienny wpisano okrąg, który jest styczny do ramion AB i AC, odpowiednio
w punktach D i E. Wiedząc, że AB=AC=25 cm i BC=14 cm, oblicz:
a) długość odcinka DE
b) odległość odcinka DE od boku BC
bardzo proszę o rozwiązanie.
21 mar 10:50
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090321/xxx.gif
Spróbuję się zabrać za to.
|AB| = 25
|AC| = 25
|BC| = 14
|BX| = |CX| = 7
Z twierdzenia Pitagorasa obliczamy wysokość trójkąta |AX| (zielona):
72 + x2 = 252
x2 = 625 - 49
x2 = 576
x = 24
|AX| = 24
Obliczamy promień okręgu wpisanego w trójkąt:
2 P 2(a*h / 2) a * h 14 * 24 336
r = ------ ----- = ------------------ = ------ = ------------ = ----- = 5,25
a + b + c 25 + 25 + 14 64 64 64
Skoro r = 5,25, to d (|XY|) = 10,5
Korzystając z Talesa obliczamy:
|XY| |BE|
----- = -----
|XA| |BA|
10,5 |BE|
------ = -----
24 25
|BE| = 25 * 10,5 / 24 = 10,9375
Korzystamy drugi raz z Talesa:
|DE| |CB|
----- = -------
|EA| |BA|
|DE| 14
----------------- = ------
25 - 10,9375 25
|DE| = 14,0625 * 14 / 25 = 7,875
Więc:
a) |DE| = 7,875
b) |DE| do boku |BC| to średnica = 10,9375
Proszę o sprawdzenie.
21 mar 12:07
melania: a moze byc taka proporcja:
AY AX
---- = ----
DY CX
wtedy bylo by szybciej.
21 mar 12:26
tim: Niech Bogdan się wypowie.
21 mar 12:29
tim: Tzn melania tak. Ja wole na około, żeby nie popełnić błędu.
21 mar 12:37
Bogdan:
Zaraz sprawdzę, moment
21 mar 12:53
Bogdan:
Źle zostały na rysunku są wpisane punkty D i E, bo to nie są punkty styczności okręgu
z ramionami trójkata, one są trochę niżej. Trzeba poprowadzić ze środka okręgu S
odcinki prostopadłe do ramion i tam zaznaczamy punkty D i E.
S - środek okręgu,
G - środek odcinka DE,
F - punkt na podstawie trójkąta BC leżący w jego środku,
Punkty A, G, S i F leżą na jedym odcinku, który jest wysokością trójkąta poprowadzoną
z wierzchołka A na podstawę BC, czyli h = |AF|
r = |SD| = |SE| = |SF| - długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt ABC.
Środek okręgu wpisanego leży w punkcie przecięcia się dwusiecznych kątów
wewnętrznych trójkąta.
Trójkąty EBS, BFS, FCS i CDS są przystające, czyli |BE| = |BF| = |FC| = |CD|.
Trójkąty AES i ADS są przystające, czyli |AE| = |AD|.
Mamy wyznaczyć |DE| i |FG|
|AB| = |AC| = 25 oraz |BC| = 14
|BF| = |FC| = 7
|AE| = 25 - 7 = 18
Z podobieństwa trójkątów ABC i AED otrzymujemy proporcję: 14 / |DE| = 25 / 18,
stąd |DE| = 14*18 / 25 = 10,08
Wyznaczamy z twierdzenia Pitagorasa wysokość h trójkata: h = √252 - 72 = 24
Z podobieństwa tych samych trójkątów otrzymujemy również taką proporcję:
24 / (24 - |FG|) = 25 / 18, stąd (24 - |FG|) = 24*18 / 25
czyli |FG| = 24 - 17,28 = 6,72
Odp.: |DE| = 10,08, |FG| = 6,72
21 mar 13:25
tim: Jaka wpadkaaaaaaaaaaaaa...
21 mar 13:30
Bogdan:
21 mar 13:33
tim: 
21 mar 13:34
Bogdan:
21 mar 13:39
21 mar 13:41
Bogdan:
melanio, czy wszystko jasne?
21 mar 13:53
melania: juz teraz tak. wlasnie cos mi nie pasowalo z tym rysunkiem. dziekuje.
21 mar 18:08
tim: Przepraszam za wpadkę <sorka>
21 mar 18:08