równanie
Marcin: jak rozwiązac owe równanie?
x3+12=3x2+4x
jakas mała podpowiedz by sie przydała,chciałbym spróbowac sam to rozwiązac i żeby jakas
miła osoba sprawdziła czy dobrze rozwiązałem..na początku kombinowałem że przeniosłem
wszystko na lewą stronę i zaczełem rozwiązywac "metodą grupowania".
21 mar 10:47
Bogdan:
x3 - 3x2 - 4x + 12 = 0
x2(x - 3) - 4(x - 3) = 0
dokończ i pokaż wynik
21 mar 10:53
Marcin: właśnie tak robiłem..

(x-3)(x
2-4)
(x-3)(x-2)(x+2)
wiec
x=3
x=2
x=-2
21 mar 10:57
Marcin: dobrze to rozwiązałem?
21 mar 11:09
xpt: Wyniki są poprawne. Gratuluję.
21 mar 11:22
Bogdan:
Dobrze, z tym, że nie dopisałeś znaku = i zanim 0
czyli (x - 3)(x2 - 4) = 0
21 mar 11:22
Bogdan:
za nim
21 mar 11:23
Marcin: Ok,dzięki .Trzymajcie się!
21 mar 11:30