Ciągi
Kasiekk: Wyrazami każdego z podanych ciągów są kwadraty liczb całkowitych. Znajdz wzory ogólne
tych ciągów.
1
4
9
16
25
21 mar 10:18
Bogdan:
Tu jest jeden ciąg, którego wzór sam podałeś (kwadraty liczb całkowitych),
a gdzie są pozostałe ciągi?
21 mar 10:46
Bogdan:
a może podałaś, bo nie wiem
21 mar 10:47
Kasiekk: taką mam treść zadania a te liczby są podane po przecinku
1,4,9,16,25
21 mar 11:48
Bogdan:
To przepisuj treść zadania z głową. Domyślam się, że w tym zadaniu było kilka
podpunktów, w każdym podpunkcie był podany jakiś ciąg i dlatego jego treść brzmi:
"Znajdź wzory ogólne tych ciągów". Tu jednak występuje jeden ciąg i dlatego należało
podać następującą treść: "Znajdź wzór ogólny tego ciągu".
Zwracam na to uwagę, bo matematyka uczy między innymi poprawnego i logicznego
wyrażania się.
Wracając do zadania - zaproponuj wzór tego ciągu w postaci an = ....., w miejsce
kropek wstaw swój wzór.
21 mar 12:05
Kasiekk: Dziękuję za pomoc
będę pamiętać na przyszłość
21 mar 14:13
Bogdan:
Podaj jeszcze swoją odpowiedź
21 mar 14:18
Kasiekk: moja odpowiedz to: an=n2
więc
a1=12=1
a2=22=4
a3=32=9
a4=42=16
a5=52=25
21 mar 21:06
Bogdan:
Dobrze
21 mar 21:55