trygonometria
M.: Czy ktoś może mi to sprawdzić (Basiu

Sprawdz czy a i b sa pierwiastkami tego wielomianu
a=(sin60+cos60)
2
b=ctg50 *tg50 -cos30
mam wielomian : W(x)= 4x
3 -8x
2+x
4x
3 -8x
2+x=0
x(4x
2-8x +1)=0
x
1=0 Δ=64-16=48
√Δ=4
√3
x
2= 8-4
√3 2-
√3
------------------- = ------------ x
3= 2+
√3
8 2 --------------
2
a=(
√3/2 +1/2)
2 =(
√3+1)
2 /2 = (3+2
√3+1)/4= (4+2
√3)/4= 2+
√3/2
b= 1 -
√3/2
czy to jest dobrze?
21 mar 08:46
Bogdan:
Dzień dobry.
Lepiej byłoby tak zapisać:
x1 = 1 - √3/2
x1 = b
x2 = 1 + √3
x2 = a
a = (sin60o + cos60o)2 = sin260o + cos260o + 2*sin60o*cos60o =
= 1 + sin120o = 1 + sin60o = 1 + √3/2
21 mar 09:45
M.: Dzieki Bogdanie

czyli obydwa nie sa
√ wielomianu. cos ja mam zle odpowiedzi w ks....
21 mar 19:34