wzajemne polozenie okregow
piotrek: znajdz zbior wszystkich srodkow okregow zewnetrznie stycznych do okregu o rownaniu x
2 +
y
2 = 4 i jednocześnie stycznych do prostej o rownaniu y= -2
z tym nie mogę sobie za bardzo poradzic
21 mar 01:53
Eta:
Nie widzę całości równania okręgu!
Mam coś dla Ciebie
niespodzianka
www. zadania. info
dział "geometria analityczna " ( miejsca geometryczne)
zad: 5988349
powinieneś być zadowolony

Napisz mi czy znalazłeś rozwiazanie!
poczekam chwilkę !
21 mar 02:09
piotrek: x
2 + y
2 = 4
to jest cale rownanie okregu

a niespodzianka cos nie dziala niestety
21 mar 02:14
Eta:
Warto na tej stronie posiedzieć


( polecam)
21 mar 02:15
piotrek: o, znalazlem to zadanie z zadania.info, bedzie pomocne, wielkie dzieki!
21 mar 02:17
Eta: Musi działać

spróbuj jeszcze raz!
21 mar 02:17
Eta: Będzie baaaaaaardzo pomocne

21 mar 02:18
piotrek: przy niespodziance wyswietla 404 - Not Found

milych snow
21 mar 02:20
Eta:
Odp: powinna Ci wyjść:
parabola o równaniu:
y = (-1/4)x2 -1
21 mar 02:29
Jakub: Witam Eta!
Piotrek próbował kliknąć "niespodzianka" i mu wyskoczyło Not Found
Lepiej podawać pełne adresy. Jeśli chodzi o to zadanie to adres jest
http://www.zadania.info/5988349
Piotrek się mógł jednak bardziej postarać. W końcu podałaś mu numer zadania. Wystarczyło
trochę poszukać na tej stronie.
Pozdrawiam i dobranoc
21 mar 02:47
Eta:
Witam Jakubie!
Domyśliłam się ,że kliknął na "niespodzianka"

Napisał też ,że znalazł to zadanie!
Jedynie nie odnalazł niespodzianki

Miłych snów!
Dobranoc!
21 mar 02:56
Eta: Piotrek!
Poprawiam odp: ( pomyliłam się w obliczeniach)
Odp; to parabola o równaniu
y= (1/8)x2 - 2
21 mar 03:18
tim: Eto, czyżbyś nas zdradzała z innym forum?! O.x
21 mar 11:48
piotrek: Eta, czy moglabys mi objasnic jak dojsc do tej odpowiedzi?
bo robię tak jak kazą na zadania.info, a wychodzi mi inna odpowiedz..
Rownanie okregu to x
2 + y
2 = 4, prosta y= -2
Punkt P o tych wlasnosciach z zadania ma wspolrzedne (s,t)
Odleglosc punktu od tej prostej wychodzi |t + 2|
z tego ukladam rownanie:
√s2 + t2 - 4 = t + 2
√s2 + t2 = t + 6 /
2
s
2 + t
2 = t
2 + 12t + 36
x
2 = 12y + 36
12y = x
2 - 36
y= 1/12 x
2 - 3
moglabys wskazac, gdzie jest blad?

bylbym wdzieczny
22 mar 01:53
piotrek: a co do tego : "Piotrek się mógł jednak bardziej postarać. W końcu podałaś mu numer
zadania. Wystarczyło
trochę poszukać na tej stronie.
"
przeciez znalazlem to zadanie, nie moglem otworzyc tylko niespodzianki
22 mar 01:58
Eta:
Witam późną nocą

widzę błąd!
√s2 +t2 -2 = t+2 bo r= 2 ( r
2 = 4 więc r = 2)
czyli :
√s2 +t2 = t
+ 4 już dalej chyba wiesz jak obliczyć!
22 mar 02:57
Eta:
Piotrek ! ( niespodzianka nie mogła Ci się otworzyć)
podałam na niebiesko tylko dlatego ,że chciałam
uwypuklić,że zadanie znajdziesz na stronie info!
Myślałam ,że się tego domyślisz
22 mar 03:00
Jakub: Racja Piotrek. Nie doczytałem wszystkich postów.
22 mar 14:17
Eta: Witaj Jakubie!

Pozdrawiam!
22 mar 14:21
Jakub: Witam również
22 mar 17:01
piotrek: aj, faktycznie, nie wiem czemu zapomnialem ze tam stoi kwadrat..
dzieki wielkie, Eto
22 mar 19:33