określ wzajemne połozenie z góry dzięki
blizniak: określ wzajemne połozenie
-okregu i prostej o równaniach x2+y2-6y=0 i 2x+y+1=0
-dwóch okręgów o równaniach (x-2)2+y2=4 i x2+y2-2x+2y-7=0
-prostych 3x+y-2=0 i y=3x-8
21 mar 00:59
piotrek: x
2 + y
2 -6y = 0
x
2 + (y-3)
2 - 9 = 0
x
2 + (y-3)
2 =9
xs=0
ys=3
r=3
miejsce zerowe prostej to -b/a = -1/2
narysuj okrag i prosta w ukladzie, a zobaczysz jakie jest ich wzajemne polozenie. w tym
przypadku prosta jest sieczna okregu.
w nastepnych zrob tak samo. pogrupuj wyrazy, narysuj w ukladzie i wyciagnij odpowiednie
wnioski
21 mar 01:26
Eta:
1/ wyznaczamy środek i promień okręgu:
x
2 +y
2 - 6y +9 - 9=0
x
2 +( y - 3)
2 = 9 więc S(0,3) r= 3
znajdź odległość S od prostej:
w/g zobacz tutaj:
../strona/1249
następnie: zobacz tu
../strona/466
i podaj odp.
2/ podobnie:
dla pierwszego okręgu S
1( 2,0) r
1= 2
dla drugiego:
x
2 -2x +1 - 1 +y
2 +2y +1 - 1 - 7=0
(x-1)
2 + (y -1)
2 - 2 - 7=0
( x -1)
2 + ( y -1)
2 = 9 to S
2 ( 1,1) r
2 = 3
teraz zobacz tu;
../strona/473
i podaj odp;
3/ pierwsza prosta : y= -3x +2 druga ; y= 3x - 8
współczynniki kierunkowe a
1 = - 3 a
2 = 3
gdy :
a
1 = a
2 -- to proste równoległe
( więc nie są równoległe) bo - 3≠3
i nie pokrywają się ,bo wtedy obydwa równania były by
takie same!
zatem odp: proste przecinają się w jednym punkcie!
21 mar 01:34
piotrek: profesjonalnie to zrobilas
21 mar 01:42
Eta: Hehe

ma się rozumieć
21 mar 01:43
piotrek: policz proszę jesli mozesz, w jakich punktach przecinaja się te dwa okregi

chodzi mi o podpunkt b)
bo narysowalem sobie i ewidentnie przecinaja się w dwoch punktach, a pozniej liczylem
deltę i mi wychodzila ujemna (dwa razy liczylem)
21 mar 01:46
piotrek: a nie, wyszla i delta

chyba juz pozno jest
21 mar 01:48
Eta:
Dyspozycja do zad. jest: : określ położenia !
więc te punkty nie muszą mieć "ciekawych" współrzednych!
ale delta o której piszesz
musi być
>0
Zaraz policzę ! ( pewnie coś źle obliczyłeś?)
za moment! ( a Ty sprawdź swoje rachunki
21 mar 01:51
Eta: OK!
czyli mam "wolne"

Miłych snów!
21 mar 01:52
ana: określ wzajemne położenie dwóch okręgów:
o1: x2+y2−2x=0; o2: x2+y2−4x=o
9 sty 12:43
krystek: wyznacz środki i promienie i już masz
9 sty 12:56
9 sty 12:56
sosa: Rozwiąż równanie
2x3*(√2)2x2=16x*(3√4)6
9 sty 13:16
Aga1.: Dobrze przerysowałaś?
9 sty 14:17
sosa: tak takie dziwne zadanie mam
9 sty 14:40
wredulus_pospolitus:
a może jednak tam jest (
√2)
2x2 a nie (
√2)
2*x
2
9 sty 15:00
wredulus_pospolitus:
jeżeli tak jak zapisałem ... to jest to stosunkowo proste zadanie ... sprowadź wszystkie liczby
do postaci 2jakiejś potęgi
9 sty 15:01
sosa: tak jak napisałeś
9 sty 15:27