matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
Aniaa:
Rozwiąż równanie z niewiadomą x: ax + 9 = 3x + a
2
20 mar 22:32
Krzysiek:
ax-3x=a
2
-9 x(a-3)=a
2
-9 x=[(a-3)(a+3)]/(a-3) x=a+3 a-3≠0 → a≠3
20 mar 22:54
Ewcia:
Dziękuje
20 mar 23:08