oblicz objętość
Kaśka: z ćwiartki kola o promieniu 8 cm wykonano powierzchnie boczną stożka. oblicz objętość tak
otrzymanego stożka
20 mar 21:31
zzzz: l=8
r-promien podstawy
H-wysokosc stozka
Pb=1/4 π l2
Pb=16π
Pb=πrl → 16π=π8r → r=2
l=√H2 + r2 → 8=√H2 + 4 → H=√60
V=1/3πr2*H
V=1/3π*4√60
V=3/4π√60
20 mar 21:46
Krzysiek: V=8/3π√15 cm3
20 mar 21:49
Eta:
Co to oznacza?
że l = 8cm ---- to długość tworzącej tego stożka
2πr = (1/4)*2πR gdzie R= 8cm r -- dług. prom. podst stożka
podstaw i wylicz "r"
następnie z tw. Pitagorasa wylicz:
H
2 = l
2 - r
2
i podstaw do wzoru na V
stozka
Już sobie poradzisz

tylko obliczenia zostały!
20 mar 21:50
zzzz: zrobilam blad
V=4/3π√60
20 mar 21:52
zzzz: to oznacza ze promień ćwiartki kola jest równocześnie długością tworzącej stożka
20 mar 21:54
Eta: Tak jest !

bo, rozwinięcie powierzchni bocznej stożka
,to właśnie ten wycinek koła
więc tworząca ma długość R= l= 8 cm
a 1/4 obwodu tego koła to 2πr gdzie r --- pr. podst st.
20 mar 21:58
Eta:
Zgadza się ?

" zzzz"
20 mar 22:00
zzzz: zgadza sie
20 mar 22:02
tete:
21 mar 02:39