Zbiory prosze o pomoc!
Ewelina: wyznacz zbiory
A,B
A sumie B
A iloczynowi B
A \ B
B \ A jezeli
a
A= { x € N : x≤(2+√2) (4-√2) }
B={x € C : x<5 }
b
A=(-∞,4>
B=(0,6)
20 mar 21:07
tim: Ewelina:
A = {x ∈ N : x ≤ (2+√2)(4-√2)
Trzeba pozbyć się nawiasów:
(2+√2)(4-√2) = 8 - 2√2 +4√2 - 2 = 6 + 2√2 ≈ 8,82, więc:
x ≤ 8,82, a że x ∈ N, to:
A = {0,1,2,3,4,5,6,7,8}
B = {x ∈ C : x ≤ 5}
B = {..., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5}
Więc dalej:
A, B - rozpisane wyżej
A U B - suma oznacza wszystkie możliwe liczby w zbiorach, więc (-∞, 8>
A iloczynowi B - inaczej część wspólna - poradzisz sobie
A \ B - co jest w A, ale B nie ma
B \ A - co jest w B, ale w A nie występuje
b) Powinnaś sobie poradzić. Jakby jakieś problemy to pisz.
21 mar 11:35
Bogdan:
Wtrącę się.
(2+√2)(4-√2) = 8 - 2√2 +4√2 - 2 = 6 + 2√2 ≈ 8,82, więc:
x ≤ 8,82 ten zapis nie jest prawdą, bo x ≤ 6 + 2
√2
Nie można stosować przybliżeń w rozwiązaniach, jeśli w zadaniu nie ma wyraźnego
polecenia o podaniu rozwiązania z określoną dokładnością
21 mar 11:43
tim: Dobrze, na przyszłość będę wiedział

.
21 mar 11:45
Bogdan:
Druga uwaga:
B={x € C: x < 5}, czyli B = {..., -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4}, nie ma w tym
zbiorze liczby 5, bo przedział x < 5 jest prawostronnie otwarty
21 mar 11:55
tim: I od tego Bogdan jesteś
21 mar 11:58
Bogdan:
to znaczy od czego?
21 mar 11:58
tim: Żeby poprawiać innych.
21 mar 12:08
Bogdan:
tim, mam duże uznanie i podziw dla Ciebie, ucznia II klasy gimnazjum, jak sam to kiedyś
o sobie powiedziałeś, wielu maturzystów może pozazdrościć Ci wiedzy. Mam nadzieję,
że z życzliwościa przyjmujesz uwagi dotyczące zamieszczanych tu zadań, bo przecież
i Tobie i mnie i wszystkim pomagającym zależy na poprawności zamieszczanych
rozwiązań, ale nikt tutaj nie ma przypisanej określonej roli.
A przy okazji - który kalkulator wybrałeś, sugerowałem Ci zainteresowanie się
kalkulatorem graficznym.
Pozdrawiam
21 mar 12:24
tim: Aż się zawstydziłem..

. Dzięki bardzo. A kalkulator myślę nad graficznym,
ale mam problem: kolorowy, czy z naturalnym zapisem ^^. A co do uwag to jasne.. i o to
tu chodzi, żeby jak najwięcej się nauczyć, ale przynajmniej pomoc innym [szczególnie
dorosłym

] mnie cieszy

.
21 mar 12:27
tim: Bogdan sprawdź to zadanii z okręgiem, dzieki :
21 mar 12:29
tim: To króry lepszy, jak myślisz? Ten kolorowy, czy z naturalnym zapisem? ^^
21 mar 12:38
Bogdan:
Ja mam kolorowy, fajniej się pracuje z takim. A kupiłbyś dzisiaj czarno-biały telewizor,
albo komórkę, która nie widzi kolorów? Świat jest kolorowy, matematyka też.
Zaraz zajrzę do zadania z okręgiem.
21 mar 12:51
tim: No nie kupiłbym czarno-białego tv, nie wiadomo czy są, no masz racje.
21 mar 12:52
Bogdan:
Mój pierwszy telewizor i komórka nie widziały kolorów, nie było to tak dawno
21 mar 13:31