oblicz wyraz pierwszy roznice r ciagu arytmetyczneo (an)
lili: oblicz wyraz pierwszy roznicę r ciagu arytmetycznego(an), gdy:
a) a5 =5 i a8=−1
b)a7−a3=8 i a2*a7=75
30 lis 22:42
Aga: a) szukane :
a1, r.
an=a1+(n−1)*r Wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego.
podstawiając za n 5 mamy
a5=a1+(5−1)*r
czyli a1+4r=5
Podobnie gdy n=8 t0
a8=a1+(8−1)*r
a1+7r=−1
Rozwiązujesz układ równań
a1+4r=5 / * −1
a1+7r=−1
1 gru 09:09
1 gru 09:16
kali: w ciagu arytmetycznym a3= −6 a8= −13,5. wyznacz pierwszy wyraz i roznice
17 gru 19:27
xxx: a2+a5=8
a3+a7=17
25 mar 09:12
janek191:
( a1 + r) + ( a1 + 4 r) = 8
(a1 + 2 r) + ( a1 + 6r) = 17
2 a1 + 5 r = 8
2a1 + 8 r = 17
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
3r = 9
r = 3
====
2a1 + 5*3 = 8
2 a1 = − 7
a1 = − 3,5
=========
25 mar 09:35
Adrian:
| | −1 − 5 | |
A może tak: a5 = 5, a8 = −1, r = |
| = −2 i a1 = 5 − 4*(−2) = 13 |
| | 8 − 5 | |
| | an − ak | |
r = |
| i an = ak + r(n − k) |
| | n − k | |
25 mar 09:53
Eta:
Adrian

skąd ja Cię znam
25 mar 12:40
Adrian:
Eto nic przed Tobą się nie ukryje
26 mar 00:16
Eta:
26 mar 01:36