Przekatne rombu mają długość 8 i 12. Oblicz wysokość tego rombu.
lelka: Przekatne rombu mają długość 8 i 12. Oblicz wysokość tego rombu.
30 lis 22:41
aa:

|AO|=1/2d
1=6
|OB|=1/2d
2=4
z tw . pitagorasa
4
2+6
2=a
2
a
2=52
a=2
√13
P=a*h
48=2
√13*h ⇒h=
30 lis 22:48
lelka: serdeczne dzięki

Przez ten czas udało mi się dojść do połowy zadania. Z góry założyłam, że go nie zrobię

Ale i tak bardzo dziękuję
30 lis 22:59
kasik: Obwod rombu ma 52 cm a przekatne maja dlugosci 24 i 10 cm. Oblicz pole tego rombu oraz dl jego
wysokosci
10 gru 10:16
kasik: Pole rombu wynosi 56cm2 . Jedna z przekatnych ma dlugosc 8cm. Ile wynosi dl drugiej przekatnej
tego rombu
10 gru 10:19
10 gru 10:30