Programowanie
Godzio: Trivial odezwij się jeśli masz ochotę na programowanie
30 lis 22:27
Trivial: orra
1 gru 18:17
Paweł: a co tam masz?
1 gru 18:31
Godzio: Trivial bo mam kolejną listę (z kartkówki dostałem 1/7.5 ... ) i nie umiem yyy jakby to
powiedzieć 8 z 13 zadań ... Nie chciało by Ci się, do C planuje przysiąść dopiero na święta bo
wcześniej mam nieco ważniejsze roboty, a same listy dadzą mi zaliczenie

Oczywiście jeśli Ci
się chce
1 gru 20:01
Paweł: jak dasz link do zdjęcia kartki to może zrobie
1 gru 21:02
Trivial: Widzę, że Paweł się rwie.
1 gru 22:02
1 gru 22:53
tn: ja pierwsze zrobił bym w oparciu o jakąś pętlę
1 gru 23:13
2 gru 00:19
Godzio:
Da radę porobić resztę tych zadanek ? Byłbym bardzo wdzięczny. Mam to na jutro

Poratujcie
Trivial i
Paweł
4 gru 13:10
Trivial: Nie rozumiem
Godziu, czemu nie możesz się wziąć za nie sam?
4 gru 14:37
Basia:
Godziu napisz (narysuj) sobie najpierw schemat blokowy.
Myślę, że potrafisz, bo przecież tam dość proste algorytmy będą.
Dopiero potem spróbuj to zapisać w języku programowania (C++ to ma być ?).
4 gru 15:09
4 gru 15:46
4 gru 19:25
Godzio: Trivial chodzi o to że nie umiem w ogóle, nie mam czasu się tego uczyć i dopiero na święta
do tego przysiądę i będę analizował zadania ... wiem że to głupie wytłumaczenie, ale na prawdę
mam praktycznie 0 czasu na informatykę. Chyba mnie trochę znasz i chyba nie myślisz że jestem
leniwy, to co potrafię robię, ale w większości w ogóle nie wiem co się dzieje ...
4 gru 21:22
kot: Godzio a jak algebra analiza etyka i logika
4 gru 21:42
Godzio: Tamte dobrze bo się uczę, najlepiej z analiz
4 gru 21:48
kot: uwazaj na algebre
4 gru 21:49
kot: jestes z informatyki na ppt?
4 gru 21:50
rumpek: Godzio wiesz może od kiedy do kiedy należy składać papiery na uczelnie?

w jakim czasie / miesiącu ty składałeś?
Thx za informacje
4 gru 21:51
4 gru 21:53
kot: rumpek Ty w Lo jeszcze?papiery sie składa w wakacje
4 gru 21:54
Trivial: Jeśli dobrze pamiętam to zaraz po wynikach matur (koniec czerwca?)
4 gru 21:55
Godzio: kot ja studiuje matematykę,
rumpek papiery po maturach się składa

Jedynie co to
miesiąc wcześniej na edukacji się rejestrujesz
4 gru 21:55
Godzio:
Trivial 2 to jakiś kosmos. Chyba zrobię to tak żeby mu tego nie pokazywać tylko na maila
wysłać

Bo nie widzę coś moich odpowiedzi na jego pytania
4 gru 21:56
kot: rumpek a na jaki kierunek chcesz

,a matematyke a to sorki
4 gru 21:56
kot: i zadowolony z PWr?
4 gru 21:56
rumpek: a to dzięki

mi tutaj ktoś płakał, że papiery do 30 czerwca
4 gru 21:57
kot: ciekawe jak bez matury

?
4 gru 21:57
Godzio:
Trivial jak mam zadanie 9, to jeśli nie wyjdą mi całkowite, to napisać komentarz:
"Równanie nie ma rozwiązań całkowitych", a dla całkowitych po prostu wynik ?
4 gru 21:58
Trivial:
Godziu, co jest trudnego w drugim? Większość miejsca zajmuje chyba komentarz i puste
linie.
4 gru 21:58
Godzio:
Ja bardzo zadowolony póki co, tyko ta informatyka mnie dobija

, a tak to jest ok
4 gru 21:58
rumpek:
tak się zastanawiam informatyka vs. matematyka
oczywiście muszę zdać język polski co nie będzie łatwe

a jak zdam to albo na uniwerek wrocławski informatyka albo politechnika wrocławska matematyka
jakby uniwerek nie "pyknął".

No i jeszcze rozpatruje Poznań bo bliżej mam niż Wrocław
4 gru 21:59
Godzio: Nie rozumiem tego logarytmu, jeszcze przeanalizuje i zadam ewentualne pytania
4 gru 21:59
Trivial:
[ log(n) ] = liczba cyfr n pomniejszona o 1.
Podłogę uzyskujemy przez rzutowanie na typ int.
Dodajemy jedynkę i OK!
4 gru 22:01
kot: to musisz byc bardzo dobry na matme na PWr rumpek
4 gru 22:01
Godzio: W 6 ten "bool" coś nie tak jest
4 gru 22:04
Godzio: Aaa bo tam podłoga jest, ok kminie
4 gru 22:04
rumpek: Tak cisną na politechnice

?
4 gru 22:05
Godzio:
Nie wiem jak na innych kierunkach, ale na matmie trzeba się postarać żeby wszystko zaliczać
4 gru 22:06
Trivial: Godziu, w moim?
4 gru 22:06
Godzio: Tak
4 gru 22:09
Trivial: U mnie działa nawet z trybem −pedantic.

Co jest nie tak?
4 gru 22:09
Godzio: cpp redeclaration of C++ built−in type `bool'
4 gru 22:10
Trivial: Kompiluj kompilatorem C, a nie C++.
4 gru 22:11
Trivial: (czyli zapisuj swoje pliki z rozszerzeniem .c − kompilator powinien wtedy już dać radę).
4 gru 22:13
Godzio:
W jaki sposób (mam nadzieje, że moje pytania Cię nie dobijają

)
4 gru 22:14
Trivial: Ewentualnie możesz zmienić wszystkie bool np. na Bool, true na True i false na False. Wtedy
problemu nie będzie.
4 gru 22:14
Godzio: Ok
4 gru 22:14
4 gru 22:14
Trivial: i jak Godziu? działa?
4 gru 22:18
Godzio:
Wyskakuje, że program "przestaje działać", przy tej drugiej rzeczy
4 gru 22:18
Trivial: Tak ma być przecież.
4 gru 22:19
Godzio:
A to nie chodzi o to, że podaje jakąś liczbę, a program mówi czy ona jest pierwsza czy nie ?
4 gru 22:21
Trivial: w ćwiczeniu chodzi tylko o funkcję − a ta działa dla każdego odpowiedniego n.
4 gru 22:22
Godzio:
Nie widzę sensu wprowadzania "MAXPIERWSZA" po co ta funkcja na koniec ?
4 gru 22:26
Trivial: Żeby pokazać, że dla liczby ≥ MAX__ PIERWSZA rzeczywiście przerywa program, a nie czyta
przypadkowych danych.
4 gru 22:29
Godzio:
Dobra, przechodzę do analizy 7
4 gru 22:34
Trivial: Powodzenia.
4 gru 22:37
Godzio:
Porażka .... Jak Ty to ogarniasz
4 gru 22:38
Trivial:
Jeżeli ogarnąłeś 6. to z 7. też sobie poradzisz (funkcja czyPierwsza jest identyczna − usunąłem
komentarz).
4 gru 22:39
Godzio:
Nie wiem po co mi na matematyce takie zaawansowane programy ... większość kierunków ma
technologie informacyjną, a mi dowalili programowanie ehhh
4 gru 22:49
Trivial: Ja nie wiem dlaczego uczą was C, a nie czegoś łatwiejszego. C ma za dużo niuansików i jest
dosyć trudne.
4 gru 22:50
Eta:
?
4 gru 22:50
Trivial: Działa ci pierwsze Pawła, czy napisać?
4 gru 22:51
Trivial: Hej
Eto.

Co oznacza ten '
?'?
4 gru 22:51
Godzio:
Napisz, bo próbowałem, ale nie działa
4 gru 22:51
Godzio:
Fajnie będzie jak zaliczę wszystko z matmy, a nie zaliczę programowania ... nieźle to
skonstruowali żeby lubić matmę trzeba polubić informatyke
4 gru 22:54
4 gru 22:59
Trivial: Widzę, że zadania 11, 12 i 13 są proste. Zaraz pewnie pyknę. Tymczasem idę się umyć.
4 gru 23:05
Godzio: Ok, jestem Twoim dłużnikiem, ja się na trochę oddale, muszę z analizy kilka zadań zrobić i
jedno dodatkowe z algebry ...
4 gru 23:13
Eta:
Odwdzięczysz się ucząc w przyszłości dzieci
Triviala
4 gru 23:28
5 gru 00:13
Trivial:
Aha i jeszcze oszacowanie złożoności czasowej.
Wynosi ona O(UCHAR__MAX + m + n).
m = długość pierwszego wyrazu.
n = długość drugiego wyrazu.
5 gru 00:22
Godzio:
Skończyłem

, nie spodziewałem się ze jedno zadanie dodatkowe może zająć 4 A4
5 gru 00:32
Godzio:
No !, To Godzio i Eta nie są anagramami
5 gru 00:41
Trivial: No tak.

Zaraz może skończę to 12 i starczy chyba.

11 też łatwe, ale już mi się nie chce.
5 gru 00:47
Godzio: Ok, i tak dużo zrobiłeś

Dzięki
5 gru 00:52
Trivial:
Skończyłem. Znasz algorytm poszukiwania binarnego, czy opisać?
5 gru 00:56
Godzio:
Wiesz co, nie musisz jak nie chcesz, jak będę przerabiał sobie te zadania to będę pytał w razie
czego
5 gru 00:57
Godzio: Bo teraz to zerkam tylko na zadania i tak je analizuje w zarysie żeby wiedzieć co tam się
dzieje,
5 gru 00:57
5 gru 01:12
Godzio: Działa
5 gru 01:22
5 gru 01:31
Godzio:
Dobranoc
5 gru 01:31
5 gru 01:33
Godzio:
Mój angielski jest na takim poziomie, że lepiej nie mówić
5 gru 01:39
Godzio: Aha ... to tylko o symulacje chodzi

Bo zobaczyłem en.wikipedia i napisałem
5 gru 01:40
b.: @Godzio: ,,Nie wiem po co mi na matematyce takie zaawansowane programy ''
Do zaawansowanych to im naprawdę daleko... później będziesz musiał pisać znacznie bardziej
zaawansowane programy (masz pewnie jakiś kurs typu Algorytmy, struktury danych czy coś
takiego?). Lepiej się więc teraz przyłóż, zamiast tak Triviala wykorzystywać

parę przykładów:
napisz program, który będzie grał w warcaby i wygrywał z początkującym graczem
napisz funkcje pozwalające wykonywać obliczenia na dużych liczbach całkowitych (powiedzmy, do
50000 cyfr) i użyj je do szyfrowania za pomocą RSA
napisz program−kalkulator, z obsługą zmiennych i wyrażeń (np. typu: wpisujesz: a=3; b=2*(3+a);
wypisz(b); −−> kalkulator wyswietla 12).
itd.
5 gru 10:44
tn: taki symulator gry w szachy to przecież zaawansowana rzecz
5 gru 10:56
tn: Godzio, możesz mi pokazać rozwiązanie zadania 5?
5 gru 10:59
Godzio: Zaraz wrzucę
5 gru 11:22
5 gru 11:24
tn: zwykła delta, a da się jakoś inaczej?
5 gru 11:48
Godzio: Nie mam pojęcia

Ja już wychodzę na politechnikę
5 gru 12:03