geometria analityczna
Hoz: Dane są okręgi o równaniach (x+2)2+(y−m)2=18, (x−2m)2+(y−2)2=2. Wyznacz wszystkie parametry
m, aby okręgi miały jeden punkt wspólny.
30 lis 22:01
Basia:
napisz jakie są współrzędne środków tych okręgów
niech one się nazywają A i B
i jakie są promienie tych okręgów r1 i r2
potem podpowiem co dalej
30 lis 22:19
30 lis 22:22
Hoz: w vademecum pisali, że przy rozpatrzeniu takiej sytuacji należy rozwiązać układ równań z tymi
okręgami, ale jakoś opornie mi to szło. Teraz zrobiłem właśnie z tych odległości ale tu z
kolei wyszła mi delta 544 i nie umiem jej zmniejszyć w pierwiastku. Może zrobiłem gdzieś bląd
rachunkowy. Możecie to obliczyć i sprawdzić ile wam wyszło?
30 lis 22:27
Basia:
podaj to o co poprosiłam o 22:19
potem Ci pomogę
30 lis 22:28
Hoz: współrzędne środków A=(−2,m) B=(2m,2)
promienie r1=pierwiastek z 18 czyli 3 pierwiastki z 2, r2=pierwiastek z 2
30 lis 22:29
Godzio:
Basia przepraszam że tak wchodzę w temat, ale nie chciałem zakładać nowego tematu,
chciałem się tylko spytać czy wypisałem wszystkie symbole logiczne: ∀,∃,⇒,⇔,⋀,⋁,¬
30 lis 22:36
Basia:
dobrze; teraz
AB =
√(2m−2)2+(2−m)2 =
√4m2−8m+4+4−4m+m2 =
√5m2−12m+8
1.
AB = r
1+r
2
√5m2−12m+8 = 3
√2+
√2 = 4
√2 /()
2
5m
2−12m+8 = 16*2
5m
2 −12m −24
Δ=144 − 4*5*(−24) = 144+480 = 624
√Δ =
√624 =
√2*312 =
√4*156 =
√8*78 =
√16*39 = 4
√39
| | 12−4√39 | | 6−2√39 | |
m1 = |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
2.
AB = r
1−r
2 = 3
√2 −
√2 =
√2
√5m2−12m+8 =
√2 /()
2
5m
2−12m+8 = 2
5m
2 − 12m + 6 = 0
Δ=144 − 4*5*6 = 144−120 = 24 = 4*6
√Δ = 2
√6
| | 12 − 2√6 | | 6−√6 | |
m3 = |
| = |
| |
| | 10 | | 5 | |
posprawdzaj jeszcze raz obliczenia
30 lis 22:42
Hoz: Już widzę błąd w obliczeniach. Dziękuję bardzo za pomoc
30 lis 22:47
Hoz: tylko moment.. czy w drugim punkcie 3pierw z 2 − pierw z 2 to nie bedzie 2pierw z 2 ?
30 lis 22:48
Basia:
@Godzio
jest jeszcze dysjunkcja czyli alternatywa wykluczająca
spotkałam się z symbolem p/q albo z ∨ z kropką na górze, ale to bardzo rzadko używany symbol
30 lis 22:49
Basia:
@Hoz masz rację, "zjadłam" 2; to już sam sobie popraw
30 lis 22:50
Godzio:
Dzięki, chodziło mi o tej podstawowe
30 lis 22:52
Godzio:
@Basia a miała byś teraz chwilę czasu żeby porobić ze mną trochę logiki ? Chyba niezbyt to
kumam a juto mam kartkówkę ...
30 lis 22:53