pochodna
tomi: witam moze mi ktoś sprawdzic moja pochodną

[((lnx)
2') * x − (lnx)
2 * x']
[((lnx)
2')(ln' * x') * x − (lnx)
2 * x']
| | 1 | |
[(2lnx) * |
| * 1 * x − (lnx)2 * 1]
|
| | x | |
2lnx * x − (lnx)
2
2lnx − lnx
2
dobrze?
30 lis 21:47
lula: a mianownik?
30 lis 21:50
tomi: o matko zapomiałem o mianowniku ,ale klops
30 lis 21:51
tomi: nie przepisałem wszystkiego
30 lis 21:51
aa: | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
[U{f(x)}*{g(x)}]'= |
| |
| | [g(x)]2 | |
30 lis 21:53
30 lis 21:53
Basia:
a gdzie dzielenie przez kwadrat mianownika ?
poza tym dobrze, tylko drugi wiersz od dołu jest niepoprawny (x już się skróciło) i zapis lnx
2
(ostatnia linijka)
lnx
2 = ln(x
2)
(lnx)
2 = ln
2x
i te dwie wartości
nie są sobie równe
| | 2lnx − (lnx)2 | | (lnx)*(2−lnx) | |
= |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
30 lis 21:54
tomi: no tak, a widze ze wyciagnełaś przed nawias na końcu, tak?
30 lis 22:01
na 100%: (lnx)3= ln3x jest OK
to tak samo jak lnx *lnx=ln2x
30 lis 22:07
tomi: ok mam postać
i teraz bardzo sie gubie, więc prosze was aby ktoś wyprowadził mi x gdyż musze obliczyc
ekstremum lokalne tego wyrażenia
30 lis 22:13
tomi: prosze Was o pomoc
30 lis 22:23
lula: czy tą pochodną liczyłaś do ekstremum?
30 lis 22:25
Ed:
30 lis 22:25
tomi: tak, bo to jest cel mojego zadania
30 lis 22:27
Ed: jesli jest dobrze to x=1 lub x=e2
30 lis 22:27
tomi: a mozesz mi to rozpisac krok po kroku, bo mam z tym własnie problem
30 lis 22:29
lula: f'(x)=0 więc
D: x>0
2lnx−ln
2x=0 ....
30 lis 22:30
tomi: no ale tam jest (lnx)
2 a nie ln
2x....
no właśnie dalej bym prosił zamiast tych .....
30 lis 22:35
Ed: To jest to samo a ja dalej nie pomoge bo nie mam jak na telefonie
30 lis 22:38
lula: t=lnx
−t2+2t=0
−t(t−2)=0
t1=0 t2=2
lnx=0 lnx=2
lnx=lne0 lnx=lne2
x=1 ∊D x=e2∊D
30 lis 22:39
ZKS:
2ln x − ln2x = 0
ln x(2 − ln x) = 0
ln x = 0 ⇒ x = 1 ∨ 2 − ln x = 0 ⇒ ln x = 2 ⇒ x = e2.
30 lis 22:42
tomi: dziękuje Wam
30 lis 22:47