indukcja matematyczna
bogdam: Udowodnij korzystając z indukcji matematycznej zupełnej
1 + 7 + 13 + ... + (6n − 5) = n (3n − 2)
Na podstawie tezy i założenia, dowód doprowadziłem do:
LT=k(3k − 2) + (6 (k+1) − 5)
PT=(k+1) (3 (k+1) − 2)
na tym etapie utknąłem
30 lis 21:46
sushi_ gg6397228:
a co ma byc po prawej stronie w tezie
30 lis 22:02
bogdam: PT=(k+1) (3 (k+1) − 2)
30 lis 22:05
sushi_ gg6397228:
to trzeba sobie na boku wymnozyc lewa i prawa strone i tak kombinowac, aby pokazac prawa
strone
30 lis 22:06