wielomiany dzielenie oblicz a, b
wieska94: Witam! Mam dosyć proste zadanie z wielomianów. Oto treść: Dla jakich wartości parametrów a, b
reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) jest rowny R(x).
c) W(x) = x
3 + ax
2 − bx + 4 P(x)= x
3 −x −6 R(x)= 6x + 22
Chyba coś źle dziele bo wychodzi mi reszta (a−b+5)x + 6a + 10
Bardzo prosze o podanie, gdzie zrobilam blad. Dziekuje
30 lis 21:41
sushi_ gg6397228:
zapisz obliczenia
30 lis 21:42
Basia:
dlaczego błąd ?
(a−b+5)x + (6a+10) = 6x+22
a−b+5 = 6
6a+10 = 22
i rozwiązujesz układ równań
30 lis 21:44
wieska94: x3 + ax2 − bx + 4 : ( x2− x − 6 ) = x + a+ 1
−(x3 − x2 − 6 )
0 ( a+1)x2 −(b−6) x + 4
−[ ( a+1)x2 −(a+1)x −6 − a
0 (−b+6+a−1)x + 10+a
R(x) 6x +22
6=−b+6 +a −1
22 = 10 + a
a = 12
b = 11
niestety ma wyjsc a=2 b=3 Za każdym razem inaczej mi wychodzi ale to wina czasami
niedokladnego zapisu lub latwej pomylki. Prosze o pomoc
P.S W pierwszym poscie napisalam x3 − x − 6, a ma byc x2
30 lis 21:54
wieska94: Basie dziekuje! Jak widzisz teraz obliczyłam znowu inaczej ale to moja wina! Dziekuje za
pomoc!
30 lis 21:56
Basia:
x3 + ax2 − bx + 4 : ( x2− x − 6 ) = x + (a+1)
−x3 + x2 + 6x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(a+1)x2 + (6−b)x + 4
− (a+1)x2 + (a+1)x + 6(a+1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(7 + a − b)x + (6a+10)
7+a−b = 6
6a+10 = 22
a = 2
b = 3
30 lis 21:59