Mateusz: Hmm tak za długo na forum nie będe właściwie to już musze sie zmywać ostatnio mam mało czasu
żeby tu przesiadywać jak kiedyś proponuje tak jeżeli nie jest to konieczne na dzisiaj to
napiszesz w czym problrm konkretnie a ja jutro tak po 10 lub 11 wejde na forum i odpowiem bo
teraz musze sie już zmywać

niestety
Vizer: Dzięki wielkie

Znając liczbę atomów w platynie = 78 oraz liczbę masową = 198. obliczyć ile ważą protony, a ile
elektrony zawarte w jednym molu platyny. Jaki ładunek mają elektrony zawarte w jednym molu?
A meil będzie lepszą drogą komunikacji z Tobą? Jakbyś mógł to odezwałbyś się na meila
(grimersik@wp.pl). Zależałoby mi na czyjejś pomocy z chemii. Jak coś pisz na meila.
Pozdrawiam.
Mateusz: wiec tak liczba atomowa Pt wynosi jak nam podali 78 liczba atomowa jak wiadomo=liczbie protonów
i elektronów to oznacza ze w platynie mamy 78 protonów i 78 elektronów masa protonu w u−czyt
unitach wynosi w przyblizeniu 1u a wiec masa protonów w tym atomie wynosi? to juz chyba łatwo
policzyc gdybys chciał ją wyrazic w gramach to 1u=1,66*10
−24 g. Elektron ma masę ok
5,486*10
−4u Pytasz o ładunek elektronów zawartych ogolnie w 1 molu? jesli tak to jest to
tzw stała Faradaya nie pamiętam dokładnej wartości teraz ale to łatwo mozna znalezc
niestety ja na pocztę rzadko wchodzę

pisz na forum jak coś codziennie tu bede wieczorem jak
cos to przepisze sobie zadanko i zrobię je w wolnej chwili w pracy i wysle na tego meila albo
na forum