matematykaszkolna.pl
Chemia Vizer: Witam, Jest ktoś na forum by pomóc z chemii?
30 lis 21:29
Mateusz: Witam w czym problem tym razem
30 lis 22:14
Mateusz: Hmm tak za długo na forum nie będe właściwie to już musze sie zmywać ostatnio mam mało czasu żeby tu przesiadywać jak kiedyś proponuje tak jeżeli nie jest to konieczne na dzisiaj to napiszesz w czym problrm konkretnie a ja jutro tak po 10 lub 11 wejde na forum i odpowiem bo teraz musze sie już zmywać emotka niestety
30 lis 22:29
Vizer: Dzięki wielkieemotka Znając liczbę atomów w platynie = 78 oraz liczbę masową = 198. obliczyć ile ważą protony, a ile elektrony zawarte w jednym molu platyny. Jaki ładunek mają elektrony zawarte w jednym molu? A meil będzie lepszą drogą komunikacji z Tobą? Jakbyś mógł to odezwałbyś się na meila (grimersik@wp.pl). Zależałoby mi na czyjejś pomocy z chemii. Jak coś pisz na meila. Pozdrawiam.emotka
30 lis 23:20
Mateusz: wiec tak liczba atomowa Pt wynosi jak nam podali 78 liczba atomowa jak wiadomo=liczbie protonów i elektronów to oznacza ze w platynie mamy 78 protonów i 78 elektronów masa protonu w u−czyt unitach wynosi w przyblizeniu 1u a wiec masa protonów w tym atomie wynosi? to juz chyba łatwo policzyc gdybys chciał ją wyrazic w gramach to 1u=1,66*10−24 g. Elektron ma masę ok 5,486*10−4u Pytasz o ładunek elektronów zawartych ogolnie w 1 molu? jesli tak to jest to tzw stała Faradaya nie pamiętam dokładnej wartości teraz ale to łatwo mozna znalezc niestety ja na pocztę rzadko wchodzę pisz na forum jak coś codziennie tu bede wieczorem jak cos to przepisze sobie zadanko i zrobię je w wolnej chwili w pracy i wysle na tego meila albo na forum
1 gru 12:38