zadanie logiczne
michael: Zadanie 4
Komentator sportowy relacjonujący zawody w skokach narciarskich stwierdził, że
zawodnik skoczył około 92 m. Sędziowie podali wynik 93, 5m. Jaki błąd względny
popełnił komentator?
30 lis 21:01
30 lis 21:03
aa: | | Δ | | |a−a0| | | |93,5−92| | |
δ= |
| = |
| = |
| |
| | a | | a | | 93,5 | |
30 lis 21:05
aa: przepraszam odwrotnie dane trzeba podstawić
30 lis 21:07
michael: Czyli ma być tak?
Błąd bezwzględny |93,5−92|=|1,5|=1,5
| | 1,5 | |
Błąd względny |
| * 100% = 1,6 % |
| | 93,5 | |
Czy ma rację?
30 lis 22:39
30 lis 22:40
aa: a jest przybliżeniem a0 a=92 bo to komentator sobie przybliżył
30 lis 22:41
michael: a tego zapisu nie da się uprościć
30 lis 22:42
michael: czy nie powinno się wyrazić w procentach czyli
30 lis 22:45
michael: czy to moje rozwiązanie jest dobre?
30 lis 22:58
aa: tak
30 lis 23:08
michael: dzięki
30 lis 23:13