Jak przekształcić na równanie Kroneckera Capellego??
piotrr: Mamy układ równań:
2x−3y+t−2w=4
−4x+6y−t+2w=1
Najpierw sprawdzamy, czy jest układem Cramera, sprawdziłem i nie jest. Jak przekształcić ten
układ na równanie Kroneckera Capellego

Czy jest jakaś zasada przy przenoszeniu niewiadomych
na drugą strone

Prosze o szybką odpowiedź.
30 lis 20:34
Ed: chyba twierdzenie
oblicz rząd macierzy współczynników i macierzy rozszerzonej układu.
30 lis 20:45
Ed: ogarniasz? jestes tam jeszcze? wspolpracujesz czy nie?
30 lis 20:48
piotrr: tak, tak, jestem, chodzi mi o to czy panuje jakaś zasada po obliczeniu wyznaczników i przy
przenoszeniu niewiadomych na "drugą strone".
30 lis 20:50
Ed: ale nie wiem o co ci chodzi?

liczysz rzad macierzy jaka tam metoda chcesz np Gaussem i
"schodkami" a pozniej korzystasz z twierdzenia Kroneckera Capellego
30 lis 20:57
rass: obliczyłem rząd R(A)=2, R(U)=2 czyli R(A)=R(U)=r
r=2,n=4 czyli r<n, równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od 2 parametrów.
Trzeba równanie przekształcić tak, aby zastosować twierdzenie Kroneckera Capellego, czyli muszę
przenieść 2 niewiadome "na drugą strone" aby były parametrami.
−3y+t=−2x+2w+4
6y−t=4x−2w+1
czy można zamiast −2x w pierwszym równaniu i 4x w drugim, przenieść np. −3y w równaniu
pierwszym i 6y w drugim.
30 lis 21:06
Ed: robie macierz schodkowa metoda Gaussa
2 −3 1 −2 | 4
−4 6 −1 2 | 1
x y t w
2 −3 1 −2 | 4
0 0 1 −2 | 9
y, w −> parametry y,w ∊ R
t−2w=9
t=9+2w
2x−3y+(9+2w)−2w = 4
2x−3y+9+2w−2w = 4
2x−3y+9=4
2x=4+3y−9
2x=−5+3y
mnie tak uczyli
| | −5+3y | |
Odp x= |
| , t=9+2w, y ∊ R, w ∊R |
| | 2 | |
30 lis 21:22