Jak narysować funkcję g(x) = (x 6):(x 3) ?? Proszę o pomoc.
karolina: ustal liczbe rozwiązań równania 3x * (x+3)=x+6
Wiem, ze trzeba narysowac funkcję g(x) = (x+6):(x+3)
20 mar 20:48
Eta:
D: x€R-{3}
x - 6 x - 3 - 3 3
g(x) = ---------- = -------------- = 1 - ------- u=[ 3, 1]
x - 3 x - 3 x - 3
Potrafisz już narysować ten wykres?
to hiperbola o gałęziach w II i iV ćw.
asymptoty to:
pozioma y= 1 pionowa x = 3
do drugiej cz. zadania narysuj dodatkowo
wykres f(x) = 3x --- to krzywa wykładnicza
i f(x) ---- f. rosnąca
ilość rozwiązań równania to ilość punktów przecięcia
obydwu wykresów
Powodzenia!
20 mar 21:38
ewelina: f(x)=−2
2 lis 19:13