Jak przekształcić na równanie Kroneckera Capellego??
piotrr: Mamy układ równań:
2x−3y+t−2w=4
−4x+6y−t+2w=1
Najpierw sprawdzamy, czy jest układem Cramera, sprawdziłem i nie jest. Jak przekształcić ten
układ na równanie Kroneckera Capellego

Czy jest jakaś zasada przy przenoszeniu niewiadomych
na drugą strone

Prosze o szybką odpowiedź.
Basia:
wzory Cramera wymagają policzenia wyznaczników, a wyznaczniki można policzyć tylko dla macierzy
kwadratowych więc niby co sprawdziłeś ?
chyba jedynie metoda Gausa− Jordana ma tu sens
2 −3 1 −2 || 4
−4 6 −1 2 || 1
w2+2*w1
2 −3 1 −2 || 4
0 0 1 −2 || 9
rząd macierzy podstawowej = 1; rząd macierzy rozszerzonej = 2
czyli masz układ nieoznaczony (nieskończenie wiele rozwiązań)
w uznajesz za parametr w jest dowolną liczbą R i masz
2 −3 1 || 4+2w
0 0 1 || 9+2w
w dowolne
t = 9+2w
stąd
2 −3 || −5
y dowolne
sprawdź czy się nie pomyliłam