trygonometria - czy równanie jest prawdziwe
tamten:
Czy to równanie jest prawdziwe? Jeśli tak, to poprosiłbym o małą wskazówkę, jak je udowodnić.
Basia:
| | sin2x | |
cos2x*(tg2x − cosx) = cos2x* |
| − cos2x*cosx = |
| | cos2x | |
sin2x − cos2x*cosx = 2sinx*cosx − cos2x*cosx =
| | cosx | |
cosx*(2sinx − cos2x) = |
| *sinx(2sinx − cos2x) = |
| | sinx | |
ctgx*sinx(2sinx − cos2x) = ctgx
sin
π6*(2sin
π6−cos
π3) =
12*(2*
12 −
12) =
14
no to wyszło mi, że nie jest prawdziwe, ale sprawdźmy jeszcze raz podstawiając do Twojego wzoru
α=30
o
ctg30 =
√3
tg60 =
√3
| √3 | | √3 | | 2 | | 1 | |
| = |
| = √3* |
| = 2 ≠ |
| |
| | | | √3 | | 2 | |
no więc już na pewno wzór nie jest prawdziwy