To też jest jakaś masakra:/
myszzz: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, przekątne podstawy mają długości 8cm i 6cm.
Przekątna ściany bocznej tworzy z podstawą kąt 30o. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
20 mar 20:42
Eta:
e = 8cm --- jedna przekątna
f= 6cm ---- druga przekątna
a --- bok rombu
H - wys. gran.
P
rombu =P
p= (1/2)*e*f podstaw i oblicz
z tw. Pitagorasa :
a
2=[ ( 1/2)e]
2 + [(1/2)f]
2
a
2 = 4
2 + 3
2
a
2 = 25 => a = 5cm
z funkcji tryg>
H/a = tg30
o tg30
o =
√3 / 3
to ; H= 5*
√3 /3
V = P
p * H to już policzysz ? co?
20 mar 20:54
myszzz: Dziękuję jesteś wielka
20 mar 21:14
Eta: 
taki powinnaś mi wysłać
20 mar 21:27
myszzz: ojj uwierz że gdybym umiała to bym wysłała

20 mar 21:30