prawdopodobieństwo warunkowe
biedrona: W czasie lotu z Warszawy do Auckland pasażerowie trzykrotnie zmieniają samolot.
Prawdopodobieństwa zaginięcia bagażu w trzech kolejnych miejscach przesiadki wynoszą
odpowiednio: 40%, 20% i 10%. W Auckland okazało się że mój bagaż nie dotarł ze mną do miejsca
przeznaczenia. Jakie jest prawdopodobieństwo, że utknął w drugim z portów lotniczych?
Proszę o pomoc z możliwie dużym wyjaśnieniem toku rozumowania.z góry ogromnie dziękuję
30 lis 19:41
Basia:
A
1 zaginął w 1
A
2 zaginął w 2
A
3 zaginął w 3
A − zaginął
A = A
1∪A
2∪A
3
przy czym zdarzenia A
1, A
2 i A
3 wykluczają się parami
czyli
P(A) = 0,4+0,2+0,1 = 0,7
30 lis 21:41
2 sty 00:58