matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
karol:
Sprawdź czy istnieją takie liczby a i b dla których wielomiany W(x) i P(x) są równe jeśli W(x)=2ax(2x−b)
2
P(x)=16x
3
−48x
2
+36x
30 lis 19:12
Charles:
16x
3
−48x
2
+36x 4x(4x
2
−12x+9) 4x(2x−3)
2
4= 2*2 a=2 b=−3
30 lis 21:10