.
Kasia: bardzo prosze o pomoc w wyliczeniu tego
| | 1 | | 1 | |
a) 25 ( i teraz w wykładniku jest : log5 |
| + |
| ) * 8 (i teraz w wykladniku jest |
| | 2 | | 2 | |
b)
8√(3 i w wykladniku √3 −1 ) i to cale do potegi √3 +1 * 3√9
nie wiem jak zapisac takie dlugie wykladniki, z gory dziekuje za pomoc
30 lis 18:43
Paweł:
a) musisz skorzystać ze wzoru alogax = x
i otrzymasz (12 + 12)2 * (3√3 − 13)3
30 lis 18:54
Kasia: a dlaczego to jedno jest do kwadratu, a drugie do szescianu?
30 lis 18:55
Kasia:
30 lis 19:02
Paweł: bo chce żeby podstawa logarytmu była taka sama zgodnie z własnością powyżej
czyli 52 = 25
czyli 23 = 8
więc podnoszę pierwsze do potęgi 2 a drugie do potęgi 3
30 lis 19:03
Kasia: ale ze wzoru wynika tak jakby trzeba brac pod uwage tylko to x, czyli dla mnie na logike
| | 1 | | 1 | |
powinno byc ( |
| +{1}{2} ) * (3√3 − |
| ) , we wzorze nie mam nic o nawiazaniu do |
| | 2 | | 3 | |
podstawy logarytmu, wychodzi ze wzoru na to,ze rozwiazaniem calego tego logarytmu jest samo x
i koniec..
30 lis 19:05
Paweł: zgadza się powinnaś tylko logarytm podnieść do kwadratu a drugie wyrażenie ponożyć przez tą
liczbę więc
2(log512 + 12) = 2log512 + 1 = log514 + 1
30 lis 19:10
Kasia: wyabcz, ale kompletnie tego nie rozumiem.. a tak z ciekawosci, jaki wynik wedlug Ciebie
powinien wyjsc?
30 lis 19:11
Paweł: uu a masz odpowiedzi bo pewnie się zejdzie z liczeniem?
30 lis 19:14
Paweł: a) 212
30 lis 19:18
30 lis 19:19
Kasia: tzn niestety nie ta odpowiedz, a odpowiedz mam : )
30 lis 19:20
Paweł: zaraz rozkminie i ci powiem
30 lis 19:22
Paweł: chyba że przepisałaś źle przykład spójrz jeszcze raz
30 lis 19:22
Paweł: a czy w wykładniku tego logarytmu jest wykładnik 8 itd.. ?
30 lis 19:25
Paweł:
25
{(log512 + 12)}8itd...
30 lis 19:27
Paweł:
25{(log512 + 12)}*8itd..
30 lis 19:29
Paweł: trzymaj rozwiązanie do a)
25log512 + 12 * 8log23√3 − 13 =
52(log512 + 12) * 23(log23√3 − 13) =
(52 * log512 + 2 * 12) * (23 * log23√3 − 3 * 13) =
(5log5(12)2 + 1) * (2log2(3√3)3 − 1) =
(5log514 + 1) * (2log23 − 1) =
korzystam ze wzoru: ax * ay = ax+y
(5log514 * 51) * (2log23 * 2−1) =
korzystam ze wzoru: alogax = x
(14 * 5) * (3 * 12) =
54 * 32 =
158 =
178
30 lis 20:23
Kasia: aaaa rozumiem, no troszke skomplikowane, nie powiem

dziękuję Ci ogromnie za rozwiązania,
bardzo mi pomogłeś

a czy mógłbyś może pomóc mi z drugim przykładem jeszcze?
30 lis 21:11
Paweł: a możesz jakoś to ładniej rozpisać to rozwiąże bo
(3√3 − 1)√3 + 1 * 3√9 i z tego całego wyrażenia pierwiastek z ośmiu? Jeśli nie to
napisz jak to ma wyglądać jeszcze raz
30 lis 21:23
Kasia: dokladnie tak jak napisałeś tylko, że to caaaałe wyrazenie jest pod pierwiastek 8 stopnia : )
30 lis 21:40
Paweł: a masz od razu jak coś odp?
30 lis 21:44
Kasia: tak, ma wyjść 3√3
30 lis 21:45
Paweł: czy na pewno jest ten przykład dobrze napisany nie ma tam żadnych nawiasów?
30 lis 22:02
Kasia: a kurcze, zle jedna rzecz, to
3√9 jest normalnie tak jakby w podstawie, to nie nalezy do
wykladnika juz, przepraszam, nie zauwazylam tego
30 lis 22:07
sushi_ gg6397228:
3√9 nie jest w potedze tylko na tym samym poziomie co 3 w nawiasie
30 lis 22:08
Kasia: dokładnie
30 lis 22:10
Paweł:
8√(3√3 − 1)√3 + 1*3√9 =
(3(√3 − 1)(√3 + 1) * 3√9)18 =
(32 * 3√32)18 =
(32 * 323)18 =
dodajemy wykładniki
(3223)18 =
(383)18 =
3824 =
313
30 lis 22:21
Kasia: | | 1 | |
3 |
| to chyba nie to samo co 3√3.. |
| | 3 | |
30 lis 22:38
Paweł: dlaczego nie to jest to samo
30 lis 22:39
Kasia: | | 1 | |
jakim cudem pierwiastek 3−stopnia z 3 moze byc rowny 3 |
| |
| | 3 | |
30 lis 23:17
aa: zgodnie z def. amn=n√am .....
30 lis 23:19
Kasia: | | 1 | |
a to jest 1/3 do potegi, ja myslalam,ze normalnie 3 |
| , a to juz wszystko wiem  zle po |
| | 3 | |
prostu odczytalam.. dziękuję BAAAARDZO za pomoc
30 lis 23:37
Paweł: proszę cię bardzo
a skąd masz te zadania, z jakiejś książki konkretnej?
30 lis 23:44
Kasia: Zbiór zadań do liceów i techników. Klasa 3. Zakres podstawowy. Wydawnictwo : Oficyna. Marcin
Kurczak, Elżbieta Kurczab, Elżbieta Swida
30 lis 23:49
basia: prosze o pomoc oblicz y=x−1 3x+2
4 maj 18:45