Bryły obrotowe
Alaa: Proszę o pomoc... Zadania z brył obrotowych>
siedzę nad nimi i ciężko mi to idzie,.,,
Zad 1 :
Wysokość walca ma 16 cm długości, a promień podstawy ma 25 cm długości. Oblicz pole
przekroju równoległego do osi walca, poprowadzonego w odległości 24 cm od tej osi. (Odp
224cm2
Zad2:
Wyznacz pole powierzchni całkowitej walca opisanego na sześcianie o krawędzi długości a =
3 cm ( Odp: Pc= 9π (1+√2)cm2 = 9π +9√2π )
Zad3
Objętość walca wynosi 54/π cm3. Oblicz Pb tego walca wiedząc, zę po rozwinięciu jest ona
kwadratem ( odp P = 36cm2)
20 mar 20:24
Alaa: Pomoże ktoś


?

chociaż jakas podpowiedź... cokolwiek.....
21 mar 17:03