rownanie okręgu-czy ktos potrafi to zadanie rozwiazac bo sama nie potrafię...
myszzz: Znajdz równanie okręgu o srodku lezacym na prostej 3x-y+2=0 i przechodzacego przez punkty
A=(-3,-1) i B=(1,-3)
Eta: Witam po raz kolejny

Proponuję rozwiązać tak:( choć można różnie)
Po pierwsze:
środek tego okręgu należy też do symetralnej odcinka AB
czyli do prostej ,która przechodzi przez środek odcinka AB
i jest do niego prostopadła.
Symetralna ta jednocześnie musi przechodzić przez środek okręgu!
Jesteśmy więc w "domu"

Symetralna i dana prosta mają wspólny punkt przecięcia ,
którym jest właśnie środek szukanego okręgu!
czyli teraz prowadzimy rozwiązywanie zadania:
Oznaczmy przez P --- środek odcinka AB
ze wzoru:
mając : A( -3,-1) B(1 ,-3)
x
P = ( x
A + x
B)/2 y
P= ( y
A + y
b) /2
x
P = ( -3+1)/2 y
P=( -1 -3)/2
x
P= - 1 y
P= - 2
P(-1, -2)
pisząc równanie sym. AB
potrzebny jest współczynnik kierunk. "a" prostej AB
a = (y
A- y
B) / (x
A -x
B) ( warto znać taki wzór)
a = ( -1 +3)/(-3-1)
a = -1/2 to współ. pr. prostopadłej jest
-1/a = 2
piszemy więc równanie sym. AB
y - y
P= 2(x - x
P)
y +2= 2( x+1)
zatem sym. AB:
y= 2x
teraz rozwiązując układ równań:
y= 2x i 3x - y+2=0 otrzymamy współrzedne
środka S --- okręgu
3x - 2x +2 =0 <=> x = - 2 to y= - 4 to
S( -2,-4)
pozostaje wyliczyć "r" -- okręgu
r= IASI = IBSI
zatem: IASI=
√(-3 +2)2 + ( -1 +4)2
IASI =
√10
to r=
√10 => r
2 = 10
i po zadaniu

równanie tego okręgu jest:
( x +2)2 + ( y+4)2 = 10
PS:
Jak podoba się ?