Eta:
Oooooo< dużo pisania!
3 n -- ilość wszystkich kul n --- ilość cz. 2n -- ilość b.
mocΩ= (
23n)
(3n)! (3n-2)1 * ( 3n -1)*3n
= ----------------- = -------------------------- = ( 3n -1)*3n /2
2! *( 3n -2)! 2 * ( 3n -2)!
mocA= (
2n)
+ (
22n)
( bo mogą być 2 białe
lub 2 czarne)
rozpisz podobnie ( nie chce juz mi się )
otrzymasz:
mocA = (5n
2 - 3n ) /2 ( dasz radę to policzyć podobnie jak wyżej
mocB = (
1n)*(
12n) = n*2n = 2n
2 ( bo różne kolory kul)
P(A) = mocA/ mocΩ podstaw i wyjdzie:
5n
2 -3n 2*2n
2
P(A) = ---------------- P(B) = -----------
( 3n-1)*3n (3n-1)*3n
teraz już tylko nierówność P(A) >P(B)
mianowniki są dodatnie bo n€N
zatem:
5n
2 - 3n > 4n
2 <=> n
2 - 3n>0 <=> n( n- 3)>0
zatem n- 3 >0 <=>
n >3