pomoc?
Mathew: prosze o pomoc.. zadanie z parametrem...
x2 + (m+2)x + 2m = 0
20 mar 19:51
20 mar 19:53
Mathew: Rozwiaz rownania z parametrem (Δ).
20 mar 20:05
lena:): no i co w tym trudnego! wystarczy delte policzyc

a wzór jest nast epuj ący :m+2--->do
kwadratu minus 4 razy 2m.a potem liczyc delte z m...a na koncu pierwiastki xD
20 mar 20:19
Mathew: tak ale wychodzi
x2 + mx + 2x + 2m = 0 i co dalej?
20 mar 20:31
Eta:
Ojjjjj:
a= 1 b= ( m+2) c = 2m
Δ= ( m+2)2 - 4*1*2m = m2 +4m +4 - 8m =
= m2 - 4m +4 = ( m-2)2 √Δ m - 2
-(m+2) + m-2 -( m+2) - (m -2)
x1 = ----------------- x2 = ---------------------
2 2
x1 = -4/2 = - 2 x2 = -2m/2 = - m
i to tyle
20 mar 20:43
Mathew: ok dzieki
20 mar 20:56