Kasia: Statek holowany jest przez dwa holowniki. Jeden z nich ciągnie ten statek z siłą o
wartości F w kierunku PA. Uzasadnij że aby statek poruszał się wzdłuż prostej, to drugi
holownik ciągnący go w kierunku PB musi użyć siły √3F
A
/
/kąt 60*
statek P ----------------------- l to rysunek do zadania
\kąt 30*
\
\
\ B
22 kwi 19:30
Sitta: Dodawanie wektorów o różnych kierunkach- reguła równoległoboku.
Z rysunku widać, że równoległobok APB| jest prostokątem ( 600 + 300), w którym P| (
siła wypadkowa) jest przekątną. Trójkąt PBI jest Δ prostokątnym, więc tg 300 = F/PB.
Stąd √3/3 = F/PB
czyli PB = F √3
25 kwi 20:38