...
Masa: Zmieszano pewną ilość roztworów soli, 10-procentowego i 5-procentowego , otrzymując
roztwór o stężeniu 6,25% zawierający 5g soli .Jeśli literą x oznaczymy masę (w kg)
10-procentowego roztworu , a literą y-masę ( w kg) 5-procentowego roztworu ,to
informacje podane w zadaniu można zapisać za pomocą jakiego układu równań ?
Czy wie ktoś może
Masa: Proszę wie ktoś rozwiązanie do tego zadania ?
Bo dla mnie to za bardzo skomplikowane

Nie umiem sobie z tym poradzić
Marycha: Wiem jakie maja być wyniki: x=0,02kg y=0,06kg to sa masy roztworów(a jak masy soli to
x=0,002kg y=0,003kg), ale nie wiem jak to dokładnie zapisać. Zrobie to jak podchodzi do
takiego zad. chemik
Ja to zrobiłam w ten sposób, pierw obliczyłam mase roztworu otrzymaną po zmieszaniu obu
roztworów m
r=(5g*100%)/6,25%
wynik zamieniłam z g na kg
Pierwsze równanie ukłatu to:
x+y=0,08 jeśli dadasz mase roztworu 10% i roztworu 5% otrzymasz mase po
zmieszaniu(ktora wynosi 0,08kg)
Drugie równanie tworzysz ze wzoru:
10%x+5%y=6,25%* 0,08
teraz to tylko rozwiązać układ równań, x i y są wyrażone w kg