matematykaszkolna.pl
... Masa: Zmieszano pewną ilość roztworów soli, 10-procentowego i 5-procentowego , otrzymując roztwór o stężeniu 6,25% zawierający 5g soli .Jeśli literą x oznaczymy masę (w kg) 10-procentowego roztworu , a literą y-masę ( w kg) 5-procentowego roztworu ,to informacje podane w zadaniu można zapisać za pomocą jakiego układu równań ? Czy wie ktoś może emotikonka
20 mar 19:25
Masa: Proszę wie ktoś rozwiązanie do tego zadania ? Bo dla mnie to za bardzo skomplikowane Nie umiem sobie z tym poradzićemotikonka
20 mar 19:53
Marycha: Wiem jakie maja być wyniki: x=0,02kg y=0,06kg to sa masy roztworów(a jak masy soli to x=0,002kg y=0,003kg), ale nie wiem jak to dokładnie zapisać. Zrobie to jak podchodzi do takiego zad. chemik Ja to zrobiłam w ten sposób, pierw obliczyłam mase roztworu otrzymaną po zmieszaniu obu roztworów mr=(5g*100%)/6,25% wynik zamieniłam z g na kg Pierwsze równanie ukłatu to: x+y=0,08 jeśli dadasz mase roztworu 10% i roztworu 5% otrzymasz mase po zmieszaniu(ktora wynosi 0,08kg) Drugie równanie tworzysz ze wzoru: 10%x+5%y=6,25%* 0,08 teraz to tylko rozwiązać układ równań, x i y są wyrażone w kg
20 mar 22:43