Pomóżcie proszę ?
Madziula: Proszę o wytłumaczenie mi krok po kroku jak rozwiązać takie dwie nierówności
1.) 4,(3) - 2,(1) < 2
2.) 3π
----- ≤ 4,5
2
20 mar 19:19
zzzz: najpierw zamieniasz ulamki okresowe na zwykle:
4,(3)= 4 i 1/3
2,(1)= 2 i 1/9
nastepnie wykonujesz dzialanie:
4 i 1/3 - 2 i 1/9 < 2
36/9 - 19/9 <2
16/9<2
1 i 7/9 <2
20 mar 21:32
zzzz: a te drugie to ja bym poprostu podstawila za π 3,14 i rozwiazala
20 mar 21:34
Eta:
Obydwie nierówn. są sprzeczne!
20 mar 21:45
zzzz: czemu? przeciez 1 i 7/9 jest mniejsze od 2

20 mar 21:48
Bogdan:
Przede wszystkim nie zachodzi w tym zadaniu rozwiązywanie nierówności.
Należy sprawdzić prawdziwość nierówności.
ad 2.
π = 3 + 0,1415926...... = 3 + a, a > 0
3π
----- ≤ 4,5 => 1,5 * (3 + a) ≤ 4,5 => 4,5 + 1,5a ≤ 4,5
sprzeczność
2
20 mar 21:54
Bogdan:
Rozsypało się, powtarzam ostatni zapis.
3π
----- ≤ 4,5 => 1,5 * (3 + a) ≤ 4,5 => 4,5 + 1,5a ≤ 4,5
2
sprzeczność
20 mar 21:55
Eta: Do "zzzz"
w pierwszym zadaniu:
4 i 1/ 3 - 2 i 1/9 =
2 i 2/9 czy tak
20 mar 22:06
zzzz: no fakt zrobilam blad
20 mar 22:11