zadanko
Mathew: Kto mógłby mi pomóc? zadanie z parametrem.. mam kilkanascie i prosze o pomoc w jednym,
wiadomo z reszta sobie poradze

jak to m usunac?
np mam takie zadanie
x
2 + mx - 2 = 0 czyli obliczam delte i wychodzi mi
Δ= m
2 + 8
kto wspomoże?
dzieki
Eta:
Mathew!
policzyłeś deltę i co ?
prosta odpowiedź

co powiesz o wyrażeniu m
2 +8 ?
jest zawsze dodatnie dla kazdego m€R
wniosek: równanie ma zawsze dwa różne rozwiązania!
- m +
√m2+8 - m -
√m2+8
x
1 = ------------------ x
2 = -----------------------
2 2