Równanie liczby zespolonej
inka: Rownanie liczby zespolonej:
iZ2+22+1,5=0
Jak to rozwiazac?
29 lis 23:43
sushi_ gg6397228:
liczysz Δ
29 lis 23:45
inka: a jak juz mam deltę co pierwiastki są rozwiazaniem tego równania czy cos trzeba jeszcze pozniej
liczyc ?
29 lis 23:48
sushi_ gg6397228:
√Δ = √a+bi == x+i*y (podnosimy do kwadratu) i porownujemy stronami
zapisz obliczenia
29 lis 23:53
inka: to jest wzór na deltę :
ax
2+bx+c=0
czyli iZ
2 traktuję jako ax
2
bx= 0
c= 2
2 +1,5 czylo 5.5
30 lis 00:18
sushi_ gg6397228:
chyba autor tak by nie napisal zadania
i* z
2 + 2
2+ 1,5= 0 tylko i*z
2 + 5,5= 0

Nieprawdaż
30 lis 00:26
sushi_ gg6397228:
bardziej to pasuje na
i*z2 +2* z + 1,5= 0
a=i
b=2
c= 1,5
Δ=...
30 lis 00:36
inka: niestety tak jest napisane zadanie

dlatego nie wiem jak to ruszyć
30 lis 16:03
sushi_ gg6397228:
to liczysz tak jak podalas swoje a,b,c
a potem to co napisalem o 23.53
30 lis 17:32
inka: jednak poprawka błąd był w zadaniu tak wygada poprawny jego zapis :
iZ2+2√2+1.5 = 0
30 lis 22:00
sushi_ gg6397228:
LICZENIE Δ nie uleglo zmianie i pozostalych krokow
30 lis 22:01
inka: a czy jestes w stanie podac mi poprawny wynik tego zadania ? dla sprawdzenia ?
30 lis 22:03
sushi_ gg6397228:
przeciez nie policzylem tego, wiec jak mam podac odpowiedz
jak zapiszesz swoje obliczenia, to moge wskazac błedy lub prawidłowy tok rozumowania
30 lis 22:05
inka: Z
2 + 2V2Z + 1,5 = 0
a = 1, b = 2V2, c = 1,5
D(delta) = b
2 − 4ac = (2V2)
2 − 4 *1*1,5 = 8−6 = 2
VD = V2
Z1 = (−b−VD)/2a = (−2V2−V2)/2 = −3V2/2
Z2 = (−b+VD)/2a = (−2V2+V2)/2 = −V2/2
Z1 = −3V2/2
Z2 = −V2/2
tak mi wyszło i co dalej
1 gru 12:36
sushi_ gg6397228:
PIĄTA WERSJA TEGO SAMEGO PRZYKŁADU
z boku masz sciage jak sie robi pierwiastek, ułamki nad ekranem masz litery greckie
przeciez tego nie da rady przeczytac, az OCZY BOLĄ
1 gru 12:39
ICSP: z
2 + 2
√2z + 1,5
tutaj nawet nie ma Δ<00
jakie tu są niby liczby zespolone
1 gru 12:49