Nie moge poradzic sobie z tymi dowodami
Malwinka: Pomocyyy. Udowodnić, że x4 + 1/x4 jest liczbą całkowitą, jeśli wiadomo, że x2 + 1/x2
jest liczbą całkowitą.
20 mar 19:09
tim: x2 + 1/x2 jest całkowita
(x2)2 + (1/x2)2 jest całkowita, gdyż liczba całkowita podniesiona do kwadratu jest
całkowita
20 mar 19:11
Malwinka: dziękuje

możesz mi na coś jeszcze zobaczyć?
20 mar 19:12
20 mar 19:36
Malwinka: Niee...
20 mar 19:39
Bogdan:
No właśnie, czyli zadanie nie zostało rozwiązane. Zaproponuj swoje rozwiązanie,
ustosunkuję się do niego ja lub ktoś inny.
20 mar 19:54
Malwinka: Tylko ja nie mam pojęcia jak to udowodnić
20 mar 19:56
123: (x2 + 1/x2)2 = x4 + 1/x4 + x2*2*1/x2=x4 + 1/x4 + 2 Liczba całkowita do kw =
liczba całkowita, 2 liczba całkowita zatem x4 + 1/x4 też musi być liczbą całkowitą.
20 mar 20:00