Czworokąty
Malwinka: Błagam. Pomóżcie

W równoległoboku ABCD punkt A
1 jest środkiem boku BC. Udowodnić, że
proste DA
1 i AB przecinają się oraz udowodnić, że punkt B jest środkiem odcinka A
1A
2,
gdzie A
2 jest punktem przecięcia prostych AB i A
1D.
20 mar 19:05
Eta:
Narysuj ten równoległobok i prostą DA2
oznacz środek odcinka BC przez A1
zauważ ,że IBA1I = IA1CI
kąty: A1DC = kąt BA2A1 --- jako naprzemianległe
podobnie:kątA1CD = kąt A1BA2 -- też naprzemianległe
zatem:
ΔA1CD przystaje do ΔBA1A2 z cechy( k,b,k)
zatem IBA2I = IDCI
a IDCI = IABI ( bo są bokami przeciwległymi równoległoboku)
więc z tego wynika ,że IABI = IBA2I
oznacza to ,że IAA2I = 2IABI
zatem punkt B jest środkiem odcinka AA2
c.b.d.o ( czyli koniec dowodu)
20 mar 19:33
Malwinka: Dziękuje ślicznie
20 mar 19:39