...jak to rozłożyć????
jareq: x4−4x3+12x−9
29 lis 22:10
ICSP: na oko widać że suma współczynników = 0
29 lis 22:11
jareq: no tak ale jak to rozpisać
29 lis 22:15
krystek: W(1)=0 i dzielisz przez (x−1)
29 lis 22:16
jareq: wielkie dzięęęękkiii
29 lis 22:24
jareq: a czy mogę prosić o jeszcze jedną podpowiedź 81x4−16
29 lis 22:28
Eta:
W(1)=0
i W(3)=0 i dzielisz przez (x−1)(x−3)= x2−4x+3
(x4−4x3+12x −9) : ( x2−4x+3) = podziel otrzymasz wynik z dzielenia x2 −3
W(x)= (x−1)(x−3)*(x2−3)= (x−1)(x−3)(x−√3)(x+√3)
29 lis 22:29
Eta:
a4−b4= (a2−b2)(a2+b2)= (a−b)(a+b)(a2+b2)
a= 3x b= 2
29 lis 22:31
29 lis 22:42